/ БГНЕС, архив
Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви днес в западния румънски град Тимишоара, че подкрепя присъединяването на Румъния към Шенген и че е поискал от официалните представители в Австрия да не се противопоставят повече на това, съобщава новинарският сайт Зиаре.

Той посочи, че след като Румъния влезе в Шенген, ще има 10 нови гранични пункта между Румъния и Унгария.

"Бих искал учтиво да подканя австрийските официални представители, за да не кажа, че ги призовавам настоятелно, да се съгласят с присъединяването на нашите румънски приятели към Шенгенското пространство. Интересът на Унгария е Румъния да се присъедини към Шенген тази година. От този момент ще имаме 10 нови гранични пунктове и без време за чакане никъде на границата", изтъкна Сиярто на съвместна пресконференция в Тимишоара с румънския министър на транспорта Сорин Гриндяну.

Унгарският външен министър подчерта, че Румъния е третият по големина експортен пазар за Унгария.

Премиерите на България и Румъния обсъдиха Шенген на среща в Атина

"Румъния е третият по големина експортен пазар за нас, тя е предпочитано място за инвестиции за унгарския капитал, имаме национални общности, които живеят в двете страни, дойде моментът да не затрудняваме връзката между двете страни чрез гранични пунктове... Надяваме се, че решението тази есен по отношение на присъединяването на Румъния към Шенген ще се базира на реални факти", изтъкна още той.

Унгарските официални представители са изразявали многократно подкрепата за присъединяването на Румъния към Шенген, напомня сайтът Хотнюз.

"Смятаме, че Румъния вече трябваше да бъде част от Шенгенското пространство, но бяха разпространени серия от лъжи и неверния твърдения, които възпрепятстваха достъпа на Румъния до Шенгенското пространство. Не мисля, че можем да говорим за нелегална миграция или за натиск на нелегалната миграция, когато става дума за Румъния, и не мисля, че това е причина Румъния да не влезе в Шенген", заяви Сиярто по време на посещение в румънския град Орадя през май. 

Миналия месец австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер се срещна с румънския си колега Каталин Предою във Виена и заяви отново, че Австрия се противопоставя на разширяването на Шенген, тъй като "Шенгенската система като цяло не работи". 

"Нашата позиция е, че Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването й. Вече има проверки на границите. Системата като цяло не работи, в този момент не е подходящо разширяването на Шенгенското пространство", посочи Карнер.