Директорът на шведската национална полиция Дан Елиасон
Директорът на шведската национална полиция Дан Елиасон / БГНЕС
Шведската полиция е убедена, че 39-годишният Рахим Акилов от Узбекистан е извършителят на терористичния акт в Стокхолм, предаде ТАСС, цитирайки началника на полицията Дан Елиасон. Уверени сме, че сме задържали именно извършителя, каза той.  Полицията не изключва възможността той да е имал съучастник, затова разследването продължава.

Срещу Акилов са събрани различни доказателства - технически, записи от видеокамери, снимки. Той е бил разпитан и сега предстои прокуратурата да внесе обвинението в съда.

Официално: Мъж от Узбекистан е заподозрян за атентата в Стокхолм

Акилов призна на разпитите, че е извършил нападението и заяви, че е действал по заповед на "Ислямска държава" в Сирия.

Полицията не е имала информация за подготвяния терористичен акт, нищо не е сочело, че Акилов е имал такива намерения, в противен случай той щеше да бъде задържан, каза Елиасон. Той подчерта, че шведската полиция тясно сътрудничи с колегите си от други страни.

Заподозреният за атентата в Стокхолм трябвало да бъде депортиран

Установено е, че има връзка между двамата задържани по случая, но засега полицията не може да разкрие повече, каза шефът на полицията.

Същевременно шведският заместник-главен прокурор Ханс Ирман внесе искане за удължаване на ареста на Акилов, предадоха световните агенции.

Терористът от Стокхолм откраднал колата по време на доставка в ресторант

Стокхолмският съд ще обяви във вторник решението си по въпроса.
БТА