Шведи продавали незаконно лекарства в интернет
Шведи продавали незаконно лекарства в интернет / netinfo
Седем шведи бяха обвинени от прокуратурата в Швеция в незаконна продажба по интернет на лекарства, за които е необходима рецепта, главно на потребители от САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Заподозрените са спечелили най-малко 29 милиона крони (3,1 млн. евро) от продажби на контролирани вещества като морфин и рохипнол, заяви прокурорката по делото. Шведите на възраст между 37 и 50 години използвали доставчици по цял свят, за да снабдяват хиляди клиенти, 80 процента от които в САЩ.

Групата е била разкрита след полицейска проверка срещу един от заподозрените доставчици в България, който имал връзки към шведите на своя компютър. Предполага се, че седмината са имали доставчици и в Хонконг, Южна Африка, Индия и Испания.

За да не бъдат разкрити, обвиняемите са поддържали интернет страниците си на сървъри в Австралия и Холандия и са използвали банкови сметки в Швейцария, Германия и Латвия. Ако бъдат признати за виновни, те може да получат присъди до десет години затвор. Очаква се делото да започне на 11 февруари.