Ширак: Нуждата от действия срещу климатичните промени е спешна
Ширак: Нуждата от действия срещу климатичните промени е спешна / netinfo

Заключенията на експертите от ООН, които съставиха доклад за влиянието на климатичните промени върху планетата, потвърждават "спешната нужда от мобилизирани действия" и международна солидарност, заяви президентът на Франция Жак Ширак.

Междуправителствената група експерти по промените в климата наблягат в доклада си на факта, че най-уязвими от промените в климата ще са бедните прослойки, дори в рамките на проспериращите общества и че тези негативни промени ще засегнат всички райони на света.

"Заключенията потърждават необходимостта от още по-засилена мобилизация на всички страни в борбата срещу глобалното затопляне и особено на големите страни, които излъчват газове, предизвикващи парников ефект, включително и страните с развиващи се икономики", каза френският президент в комюнике.

Те потвърждават също и необходимостта от международна солидарност и от нови форми на финансиране, за да се помогне на най-бедните страни да се адаптират към последиците от климатичните промени", добави Ширак.

Климатичните изменения са глобално предизвикателство, което изисква международни решения, каза Шарън Хейс, научен съветник на американския президент Буш и ръководителка на американската делегация, присъствала на заседанието на Междуправителствения съвет за изменения в климата, цитирана от Франс прес и ДПА.

По повод на публикувания по-рано в Брюксел доклад на МСИК Хейс припомни, че по-голяма част от ефекта на промените В климата ще се почувства на регионално ниво и някои райони на света ще бъдат много по-уязвими от други, като например Африка, малките острови или полярните райони.

Хейс допълни, че по време на едноседмичното заседание на МСИК експертите са обсъдили ключовата роля на адаптацията, за да се сведе до минимум ефектът от глобалното затопляне.

"Знаем, че нашите общества трябва и са способни да сведат до минимум ефекта от измененията В климата, като се адаптират", допълни Хейс.