Uber
Uber / Guliver/Getty Images
Шефът на компанията Uber Дара Хосровшахи поднесе публични извинения заради това, че в интервю той нарекъл "грешка" убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, за което Рияд призна своята отговорност, предадоха световните агенции.

"Не може да има прошка или забравяне на случилото се с Джамал Хашоги и сбърках като нарекох това "грешка", написа в Туитър Хосровшахи.

"Казах нещо в момента, което не съм мислил. Нашите инвеститори знаят моята гледна точка от дълго време по този въпрос и съжалявам, че не бяха ясен в интервюто", допълни той, визирайки интервюто дадено за изданието "Аксиос".

Появиха се аудиозаписи от последните мигове на Джамал Хашоги преди убийството


Саудитска Арабия чрез своя суверен инвестиционен фонд е пети акционер в Юбър, а управителят на фонда Ясир ар Румаян е в административния съвет на компанията за споделен транспорт.

Изявленията на шефа на Юбър предизвикаха гняв в САЩ, където Хашоги сътрудничеше на в. "Вашингтон пост" и където убийството му породи остри критики към саудитските власти, включително от страна на Конгреса.

"Мисля, че саудитското правителство каза, че е допуснало грешка", заяви в интервюто вчера Дара Хосровшахи. "Това е една сериозна грешка, но ние също направихме грешки в самоуправляемите автомобили и все още се възстановяваме от тази грешка", заяви Хосровшахи, визирайки случая от март 2018 г., когато самоуправляема кола на компанията уби пешеходка.


Зловещи подробности за убийството на журналиста Джамал Хашоги


Интервюиращият припомни на шефа на Uber, че става дума в единия случай за инцидент, а в другия за убийство, на което той отвърна: "Мисля, че хората правят грешки и това не означава, че не може никога да им бъде простено".

После, коментирайки саудитските инвестиции в Юбър, той припомни, че в компания, излязла на борсата, може всеки да инвестира и нарече саудитците голям инвеститор.

Излизането на Uber на борсата е фиаско от гледна точка на акционерите, отбелязва АФП. Акциите на компанията са 27 долара едната, а при излизането на борсата стартираха по 42 долара. Uber е продал 21% от дяловете си за около 547 милиона долара, показват данни, изнесени в петък.
 
БТА