Шефът на Арабската лига обвини Израел, че извършва военни престъпления
Шефът на Арабската лига обвини Израел, че извършва военни престъпления / снимка: Reuters

Генералният секретар на Арабската лига, Набил ал Араби, заяви, че арабските страни трябва да разгледат позицията си за мирния процес с Израел, съобщи Франс прес.

Ал Араби направи това изявление в Кайро при откриването на извънредна среща на външните министри от организацията, посветено на ивицата Газа.

Арабите трябва "да преразгледат всички досегашни арабски инициативи за мирния процес и да преразгледат позицията си за процеса като цяло", посочи Набил ал Араби, който препоръча създаване на министерска комисия за обсъждане на този въпрос.

Шефът на Арабската лига обвини Израел, че извършва "военни престъпления" в ивицата Газа и призова Съвета за сигурност на ООН да прекрати да "покрива израелската агресия", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Вършените от Израел всеки ден престъпления не трябва да останат безнаказани. Световната общност, представена в Съвета за сигурност, ежедневно им намира оправдания, като предоставя имунитет и дава "зелена светлина" на продължаването на тези явни нарушения", добави Ал Араби. Той увери също, че арабските страни винаги ще бъдат с палестинския народ и ще направят всичко за вдигане на блокадата на ивицата Газа и за обединението на палестинците.

Ливанският външен министър Аднан Мансур, чиято страна в момента председателства Арабската лига, призова Европейския съюз да даде ясна оценка на събитията в Газа и да осъди израелските действия. "Палестинците се умориха от празни изявления и чакат решителни действия. Нашата арабска нация имат всички възможни средства за оказване на натиск върху агресора", увери Мансур. Той призова арабите да обявят пълен бойкот на еврейската държава, а останалия свят да отзове оттам посланиците си и да скъса отношенията.