/ БГНЕС
„Европейското предложение за старт на преговори с Република Северна Македония включва всички македонски позиции и забележки и преговорите могат да започнат веднага след одобрението му“, са подчертали на срещата си председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и премиерът на страната Димитър Ковачевски, съобщават от правителствената пресслужба. 

Шарл  Мишел отново е подчертал подкрепата и ангажираността на Европейския съюз за започване на преговори със Северна Македония, като е посочил, че това са ключови моменти за напредъка на страната от икономическа, политическа и социологическа гледна точка.

Според Ковачевски подкрепата на Европейския съюз в процеса на интеграция на Северна Македония е от особено значение за държавата за изпълнение на основната стратегическа цел - пълноправно членство в ЕС. Той е информирал, че през последните дни предложението на френското председателство е обсъдено на консултативни срещи с лидерите на правителствената коалиция, с дипломатическия корпус, гражданския сектор, с представители на експертната общественост и медиите, както и с опозиционните партии.

В рамките на еднодневното си посещение в Скопие председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще присъства на днешното правителствено заседание, пише в съобщението.
БТА