/ БГНЕС
"Дълг на Европейския съюз е да подкрепи Молдова". Това заяви днес в Кишинев председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, дни след като атаки в проруската молдовска сепаратистка територия подхраниха опасенията от разширяване на конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

Серия от експлозии разтърсиха миналата седмица Приднестровието – регион, подкрепян от Москва, който се отцепи от Молдова след кратка война през 1992 г. Русия изрази тревога от тези действия, които нарече "терористични", и заяви, че ще следи внимателно ситуацията.

"ЕС е напълно солидарен с вашата страна, Молдова. Наш европейски дълг е да подпомагаме и подкрепяме страната ви и да засилваме подкрепата си за вашата стабилност, сигурност и териториална цялост", заяви Мишел на съвместна пресконференция с прозападната молдовска президентка Мая Санду.

ЕС значително ще увеличи тази година военната си помощ за Молдова, като достави на въоръжените й сили военно оборудване, увери председателят на Европейския съвет. "Ще продължим да задълбочаваме партньорството си с вас, за да приближим страната ви още повече към ЕС", обеща той, обръщайки се към Санду.
БТА