/ Gulliver photos/Getty images
Северна Корея монтира отново използваните за пропаганда високоговорители по границата с Южна Корея, предаде Йонхап, като цитира изявление на армията.

Високоговорителите бяха премахнати по силата на споразумение, постигнато на срещата на високо равнище между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 27 април 2018 година. Тогава Северна и Южна Корея се споразумяха да спрат всички враждебни действия една срещу друга и да премахнат средствата за тях. Това включваше пропагандата чрез високоговорители и раздаването на пропагандни листовки.

Северна Корея се готви да хвърли над Юга 12 милиона пропагандни листовки

Южнокорейските въоръжени сили съобщават, че са засекли повторно поставяне на севернокорейски високоговорители "на много места" в демилитаризираната зона между двете страни. Пхенян демонтира десетки високоговорители на около 40 места по границата.

"Следим внимателно действията на Севера за водене на психологическа война. Продължаваме да сме в готовност, за да отговорим адекватно на всякакво възможно развитие на ситуацията", заяви представител на Обединеното командване.
 


Южна Корея също обмисля възможността да монтира своите високоговорители. Пхенян вече заплаши, че ще изпрати пропагандни листовки през южната граница и ще предприеме други действия срещу "врага" в знак на протест срещу факта, че Сеул не успя да попречи на севернокорейски граждани, избягали в Южна Корея, да водят пропагандна кампания срещу режима, припомня Йонхап.
БТА