Сенегалският певец Юсу Ндур бе ранен при сблъсъци в Дакар
Сенегалският певец Юсу Ндур бе ранен при сблъсъци в Дакар / снимки: Reuters

Сенегалският певец и опозиционер Юсу Ндур бе ранен в крака при разпръсване от полицията на група хора, които се готвеха да участват в забранен от властите митинг в центъра на Дакар, предаде Франс прес.

Полицаи за борба с безредици се разположиха по булевардите, водещи към центъра и попречиха на около 1000 души да стигнат до площад "Независимост", съобщиха представители на гражданското движение на Юсу Ндур "Загрижените". Сблъсъците избухнаха след като Юсу Ндур, качен на покрива на автомобил, се приближи до полицейския кордон и хората зад него започнаха да хвърлят камъни срещу полицаите, пише БТА. В отговор полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите.

Юсу Ндур е яростен противник на президента Абдулай Уад, който ще се бори за преизбиране на 26 февруари. Кандидатурата на Ндур бе отхвърлена от Конституционния съвет и певецът е в челните редици на протестите в дните преди изборите. От 27 януари, когато бе потвърдена кандидатурата на Уад за нов мандат, в репресиите срещу протестите в Сенегал са убити най-малко шест души, посочва АФП.

Сенегалският певец Юсу Ндур бе ранен при сблъсъци в Дакар
netinfo