Семейство Обама на посещение в Белия дом
Семейство Обама на посещение в Белия дом / снимка: БГНЕС

По-малко от седмица след историческата си победа на изборите за президент в САЩ Барак Обама днес ще посети Белия дом, за да научи директно от президента Джордж Буш за предизвикателствата, които го очакват на 20 януари, предаде Ройтерс.

Обама, който спечели поста след двугодишна кампания с обещанието за промяна, особено на икономическата и външната политика на Буш, ще загърби политическите пристрастия при посещението си в Белия дом, отбелязва агенцията.

Визитата на Обама ще продължи около 90 минути. Семейство Обама ще разгледа бъдещия си дом, след което Буш и новоизбраният държавен глава ще обсъдят редица въпроси, включително прехода към властта, финансовата криза и войните в Ирак и Афганистан.

Началникът на канцеларията на Белия дом Джош Болтън заяви, че Буш и Обама ще се срещнат при закрити врата, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новоизбраните президенти обикновено посещават Белия дом, за да се запознаят с бъдещия си дом и да получат информация по основните въпроси във властта от президента и първата дама. Посещението на Обама обаче е необичайно рано в преходния период, отчасти заради сериозността на кризата в американската икономика. Това също е първото военновременно предаване на властта от десетилетия насам.

Моментът със сигурност ще влезе в историята, тъй като първият чернокож се подготвя да поеме президентския пост, когато демократите спечелиха стабилен контрол на Белия дом и двете камари на Конгреса.

Обама и съпругата му Мишел ще пристигнат в Белия дом около 21 ч. българско време и ще бъдат посрещнати от Джордж Буш и първата дама Лора Буш. Настоящата и бъдещата първа дама също ще се срещнат при закрити врата.

Обама е бил в Белия дом и преди, включително на извънредната среща за финансовата криза през септември. Според говорителка на новоизбрания президент обаче той никога не е бил в Овалния кабинет. Очаква се щом седне зад бюрото 44-ят президент на САЩ да използва правомощията си, за да отмени разпоредби на Буш по въпросите за изследвания на стволови клетки, проучвания на

петролни находища и други без да чака приемане на нови закони в Конгрес, отбелязва АП.

Обама вече работи за изграждането на разнообразно правителство, което вероятно ще включва републиканци и независими - част от широката коалиция, която подкрепи демократа в борбата му срещу Джон Маккейн на изборите. Това заяви през телевизия Фокс съпредседателят на преходния екип на Обама - Джон Подеста.