Сейф ал Ислам даде сигнал, че Кадафи отстъпва от позициите си
Сейф ал Ислам даде сигнал, че Кадафи отстъпва от позициите си / netinfo

Най-големият син на либийския ръководител Муамар Кадафи Сейф ал Ислам даде сигнал, че баща му отстъпва от позициите си в конфликта с Европейския съюз, пише в анализ агенция „Стратфор”, цитирайки интервю във вестник „24 часа”.

Сейф ал Ислам каза в интервю за българския в. "24 часа", че петте осъдените на смърт български медицински сестри в Либия и палестинският лекар няма да бъдат екзекутирани, пише агенцията и добавя: „Интервюто за българския вестник слага край на осемгодишната дипломатическа безизходица и полага основите на възраждането на либийската енергетика”.

От години Кадафи "биеше барабана" около случая с българките и палестинския лекар в усилията си да осигури народна подкрепа за режима си. Ако думите на сина му са истина, а Сейф ал Ислам често посредничи между баща си и света, то Кадафи сега се противопоставя на изпълнението на смъртните присъди, продължава „Стратфор”.

Причината за промяната на позицията по този дългогодишен въпрос е проста. На 1 януари 2007 г. България стана пълноправен член на ЕС, а всяка страна членка има право на вето по въпроси, свързани с външната политика на ЕС. Предвид новите обстоятелства агенция „Стратфор” смята, че недоразумението ще бъде изгладено, а задържаните български медицински сестри ще се приберат у дома в рамките на няколко седмици.