Саудитски план за край на конфликта в Ливан
Саудитски план за край на конфликта в Ливан / netinfo

Саудитският външен министър, принц Сауд ал Фейсал, заяви, че е призовал американския президент Джордж Буш да окаже натиск за незабавно прекратяване на огъня в Ливан, съобщиха световните агенции. Принц Фейсал отправил този призив на среща с Буш и американския държавен секретар Кондълиза Райс в Белия дом. Принц Фейсал добавил, че предал на президента Буш послание от саудитския крал Абдула, в което се съдържал план от шест точки за прекратяване на конфликта.

Саудитският план включвал незабавно прекратяване на огъня, размяна на затворници между Хизбула и Израел и отлагане на разоръжаването на Хизбула. Саудитският външен министър уверил, че Буш желае спиране на насилието, но отказал да уточни как американският президент отговорил на призива за незабавно прекратяване на огъня.

Веднага след срещата Кондълиза Райс отпътува за Израел, където ще се срещне с премиера Ехуд Олмерт. Мисията на Райс е първото дипломатическо усилие на САЩ в района на Близкия изток откакто Израел започна да бомбардира Ливан на 12 юли, отбелязва Асошиейтед прес.