/ iStock/Getty Images
Сателити и дронове ще следят какво се случва в Албания и ще помагат в борбата с престъпността, заяви премиерът Еди Рама. По думите му сателитите и дроновете ще бъдат особено полезни в борбата с трафика на наркотици.

"Всеки ден в реално време полицията ще има пред очите си какво се случва на цялата територия на Албания", заяви Рама на презентация в държавната полиция, където той представи и предвидения за силите на реда бюджет през 2022 г.

По думите на албанския премиер дроновете ще позволят на полицаите да откриват движението на пратки наркотици и да идентифицират замесените лица.
Технологиите ще бъдат използвани и за откриване на нелегални строежи и изправянето пред правосъдието на виновните.

През октомври албанското правителство обяви изстрелването на два сателита - "Шкипърия 1" и "Шкипърия 2" до юни 2022 г. Тяхната цел е предоставят допълнителна сигурност в страната, включително по отношение отглеждането на марихуана и ситуацията по границите.

Към момента територията на Албания се наблюдава за отглеждане на наркотици от Финансовата гвардия на Италия, а границите се следят от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Правителството не съобщи колко ще струват сателитетите и дроновете, нито как ще бъдат финансирани, отбелязва Екзит.

Албания отдавна е източник и транзитна страна за наркотрафика, основно на канабис. Количествата залавяни в Албания наркотици намаляха през последните години, но това се дължи предимно на факта, че албанските престъпници изнесоха операциите си в чужбина.
 
БТА