САЩ смятат да продължат диалога с Русия за Косово, каза Буш
САЩ смятат да продължат диалога с Русия за Косово, каза Буш / снимки: BGNES

Съединените щати възнамеряват да продължат диалога с Русия по въпроса за Косово, заяви пред американски журналисти президентът на САЩ Джордж Буш, който участва в срещата на Г-8 в германския курорт Хайлигендам, предаде ИТАР-ТАСС.

Американският президент заяви, че руският му колега е силно разтревожен по въпроса за Косово, както са и Съединените щати. "Това е въпрос, по който ние сме длъжни да продължим с тях съвместната работа", каза Буш.

Американският президент отбеляза, че има съществено разминаване в позицията на САЩ и тази на Русия по въпроса. Същевременно Буш подчерта, че според американската страна в основата на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Косово трябва да бъде планът на Ахтисаари. Буш призна, че по този въпрос руското ръководство има възражения.

Планът на бившия финландски президент Марти Ахтисаари предвижда международно наблюдавана независимост за Косово.

Лидерите на държавите в Г8 се събраха в германския курортен град Хайлигендам на Балтийско море, предадоха световните агенции. Последен късно следобед пристигна президентът на Русия Владимир Путин.

Тази вечер канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентите на САЩ - Джордж Буш, на Франция - Никола Саркози, и на Русия - Владимир Путин, и премиерите на Канада - Стивън Харпър, на Италия - Романо Проди, на Великобритания - Тони Блеър, и на Япония - Шиндзо Абе, са за пръв път заедно на неофициална вечеря.

Срещата на високо равнище на Г8, под мотото "Икономически растеж и отговорност", ще бъде открита официално утре преди обяд. Ще се обсъждат възможностите за оказване на икономическа помощ на Африка, както и необходимостта от спешни мерки за борба с последиците от глобалното затопляне. Два часа от дневния ред на срещата ще бъдат посветени на регионалните конфликти.

Както и при предишните срещи на най-високо равнище на Г8, в Хайлигендам форматът ще бъде "осем плюс пет". В част от дискусиите ще участват и лидерите на Китай, Индия, Мексико, Бразилия и ЮАР.

За Владимир Путин това е осмото и последно участие в среща на върха на Г8. За последен път в среща на "Голямата осморка" участва британският премиер Тони Блеър, а новоизбраният президент на Франция ще направи своята "премиера".