САЩ са готови да признаят едностранно независимо Косово
САЩ са готови да признаят едностранно независимо Косово / netinfo

САЩ са готови да признаят едностранно самопровъзгласена независимост на Косово, ако Съветът за сигурност на ООН не постигне консенсус за статута на администрираната от ООН сръбска провинция, заяви американски официален представител, цитиран от Франс прес.

"Албанците от Косово ясно посочиха, че при липса на споразумение, те ще поемат инициативата и ще обявят независимост. В този момент ще трябва всички да поемем отговорността си за поддържането на мира и стабилността на Балканите", заяви Кърт Волкър от отдела по европейските въпроси на Държавния департамент на САЩ.

Ако Косово се самопровъзгласи за независимо, ние ще признаем независимостта му, както предполагам ще постъпят и други, защото това е единственият изход за Балканите, заяви Волкър.

Това е първото официално потвърждение на позицията на САЩ за Косово, която досега се обсъждаше единствено в частни разговори от американски официални лица, отбелязва АФП.

"Надяваме се това да стане с възможно най-широко съгласие между заинтересованите страни и, доколкото е възможно, в Съвета за сигурност на ООН, за да има възможно най-голяма международна подкрепа за стабилно решение на Балканите", добави представителят на Държавния департамент на САЩ.