САЩ проведоха първите изпитания по ПРО в Европа
САЩ проведоха първите изпитания по ПРО в Европа / снимка: Guliver/Getty Images

САЩ проведоха първите изпитания по програмата за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, унищожавайки учебна балистична ракети в северната част на Атлантически океан. Както съобщи пресслужбата на военноморските сили на САЩ, стрелбата е станала от разрушителя „Росс“, който участва във военноморски учения с кораби на съюзниците на САЩ от НАТО.

"Това е първото изстрелване на управляема ракета прехващач "Стандарт-3" (SM-3) Блок 1А извън ракетен полигон САЩ и първото прихващане на балистични ракети на европейския театър на военни действия", отбелязва пресслужбата на военноморските сили на САЩ. Уточнява се, че изстрелването на учебната балистична ракета е станало от полигон на Хебридските острови в Атлантическия океан, на запад от бреговете на Шотландия.

В съответствие със сценария на учението, балистична ракета с малък обсег "Териер-Орион" е изстреляна като учебна цел от Хебридския архипелаг. В същото време от кораби са изстреляни две учебни противокорабни крилати ракети.

Разрушителят „Росс“ успешно е осъществил прехващането на балистичната ракета в космическото пространство. От своя страна американският кораб "Съливънс" е изстрелял ракета прехващач "Стандарт-2" (SM-2) която да унищожи крилатите ракети. "Това е първият случай на използване на SM-2 в района на полигона на Хебридските острови", посочва пресслужбата на военноморските сили на САЩ.

Иточник: БГНЕС