/ БТА
САЩ приветстваха вчерашното решение на Европейския съюз да започне преговори за членство с Украйна и Молдова, се казва в изявление на Държавния департамент, предаде Ройтерс.

Вашингтон също така приветства решението на ЕС да предостави на Грузия статут на кандидат за членство в ЕС и да започне преговори за членство с Босна и Херцеговина, се казва в съобщението.

Лидерите на Европейския съюз се съгласиха да започнат преговори за членство с Украйна, въпреки че тя продължава да се бори с руската инвазия, но не успяха да се споразумеят за пакет от 50 млрд. евро финансова помощ за Киев поради противопоставянето на Унгария.

ЕС започва преговори с Украйна за членство в съюза

На срещата на върха в Брюксел другите лидери заобиколиха възраженията на унгарския министър-председател Виктор Орбан, като го накараха да напусне залата, докато те предприеха историческата стъпка да се съгласят да започнат преговори за присъединяване със страна, която е във война.

Но те не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочи жизненоважна финансова подкрепа към Украйна и да се осигурят повече пари за други приоритети на ЕС, като например управлението на миграцията.

Орбан настоява ЕС да не започва преговори с Украйна за присъединяване към съюза

В ранните часове на 15 декември те прекратиха разговорите по финансовия пакет, за който е необходимо единодушие на 27-те лидери на ЕС, и заявиха, че ще опитат отново през януари, като някои изразиха оптимизъм, че тогава ще може да се постигне споразумение.

Длъжностни лица заявиха, че лидерите на 26 от 27-те държави членки на ЕС, са удовлетворени от компромисното предложение за бюджет, представено от председателя на срещата на върха Шарл Мишел.
Петя Гергова/БТА