/ БГНЕС
Съединените щати заявиха, че са помогнали на 400 свои граждани и техни роднини да напуснат обхванатата от война ивица Газа след повторното отваряне Рафах, предаде АФП.

"Помогнахме на повече от 400 американски граждани, законно пребиваващи в страната лица и други лица, които имат право да напуснат Газа", заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, като допълни, че през уикенда са напуснали около 300 души.

ООН: Газа се превръща в гробище за деца

Не беше ясно колко други американци все още чакат да напуснат.

Миналата седмица държавният секретар Антъни Блинкен заяви по време на изслушване в Сената, че Съединените щати следят около 400 американски граждани и още 600 членове на техните семейства, които искат да напуснат Газа.

Тяхната съдба се превърна в ключов приоритет за Вашингтон, като палестинско-американски групи заведоха дело срещу Държавния департамент, твърдейки, че след евакуацията на израелски американци е имало двойни стандарти.

На 1 ноември президентът Джо Байдън публично приветства първите отпътувания на американци, които дойдоха след дипломация с Египет и Катар, който поддържа отношения с „Хамас“, ислямисткото движение, което управлява блокираната ивица Газа.

Пунктът беше затворен отново на 4 и 5 ноември заради спор за преминаването на линейки.