САЩ обмислят да обучават украински военни
САЩ обмислят да обучават украински военни / снимка: БГНЕС

Съединените щати обмислят да започнат да обучават украински военни през есента, след като завърши първата програма за подготовка на войски на украинското вътрешно министерство. Това съобщи снощи във Вашингтон генерал Бен Ходжис, командващ на американските сухопътни сили в Европа, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Ще завършим до 15 ноември обучението на три батальона на украинското вътрешно министерство в базата Яворив в западна Украйна", каза генералът на пресконференция в Пентагона. След това Съединените щати обмислят да започнат обучение на силите на украинското министерство на отбраната, но още не е взето окончателно решение, добави той.

Пращаме наши бойци в Украйна за учение по линия на НАТО

Подготовката ще бъде за тактически умения, техники за защита на живота на войниците и операции в много трудни условия. "Това е много ефикасен начин да помогнем на украинците и ще покаже, че сме с тях", подчерта генералът.

Решение по този въпрос обаче изисква споразумение със европейските съюзници на САЩ в НАТО. Генерал Бен Ходжис напомни, че е от най-голямо значение да се запази единството на 28-те членове на НАТО в политиката към Русия. "Мнението на всяка от 28-те страни има тежест", добави той.

На въпрос за ситуацията в Източна Украйна той отвърна, че засега няма признаци за евентуална нова офанзива на проруските сепаратисти. В по-далечна перспектива генералът каза, че според него не е задължително целта на Русия да е установяване на контрол над източна Украйна, нито създаване на коридор по суша, свързващ Русия с Кримския полуостров чрез превземане на град Мариупол на Азовско море.

За създаване на коридор по суша до Крим ще са нужни средства, с каквито не разполагат проруските сепаратисти, което би наложило руски войски да се намесят открито, каза генерал Бен Ходжис.

Източник: БТА