/ БГНЕС, архив
Белият дом и Пентагонът подробно обсъждат военни варианти в отговор на химическото нападение в Сирия, при което загинаха десетки цивилни и за което Вашингтон обвинява сирийското правителство, съобщи Ройтерс, като се позовава на американски официален представител.

Химическа атака в Сирия
 
Министърът на отбраната Джим Матис вероятно ще обсъди опциите когато се срещне с президента Доналд Тръмп в резиденцията му Мар а Лаго във Флорида, заявил източникът, пожелал анонимност. Матис ще пристигне по-късно във Флорида на предварително планирано посещение.
 
Разговори за потенциални отговори на химическото нападение вече се водят между Матис и съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност генерал-лейтенант Хърбърт Макмастър, добавил източникът.

УНИЦЕФ: 27 деца са загинали в химическата атака в Сирия
 
Шефът на Пентагона ще предложи на Тръмп да се нанесе удар с крилати ракети от военни кораби на САЩ в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб, съобщи телевизия Си Би Ес, позовавайки се на собствени източници, предаде ТАСС.
 
"Матис ще изложи пред Тръмп няколко варианта (на ответни действия), един от които е удар с крилати ракети от кораби на военноморските сили", посочи телевизията.

Химическото нападение в Сирия е било извършено от въздуха
 
Според телевизия Си Ен Ен Тръмп заявил на няколко конгресмени, че разглежда военни мерки спрямо Дамаск. Президентът казал, че не е взел окончателно решение и обсъжда възможните варианти за действие с Матис. "Тръмп разчита на мнението на Матис", отбелязва телевизията, цитирана от ТАСС.
 
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е разговарял с руския външен министър Сергей Лавров за нападението с химическо оръжие в Сирия, заяви високопоставен служител в Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.
 
Белият дом обяви, че Тръмп е разговарял с няколко лидери за установяването на зони за сигурност в Сирия, предаде Ройтерс.
БТА