Министерството на финансите на САЩ
Министерството на финансите на САЩ / ThinkStock/Getty Images
САЩ наложиха финансови санкции на 271 учени от сирийски център за разработване на неконвенционални оръжия. Мярката е в отговор на атаката с токсичен газ, извършена в началото на април в сирийската провинция Идлиб, предадоха световните агенции.

Това са сред най-значимите санкции, приемани от американското министерство на финансите предвид броя на засегнатите от тях хора, заяви висш американски представител.

При нападението в Сирия е използван зарин, показват резултатите

Попадащи под обхвата на мярката са специалисти от Центъра за научни изследвания в Сирия - правителствена агенция, отговаряща за разработването, производството и разпространението на неконвенционални оръжия в страната. 271-те души, засегнати от санкциите, имат опит в химията и/или са работили по програмата за химически оръжия на Сирия поне от 2012 г., се казва в съобщение на министерството на финансите на САЩ.

Санкциите се изразяват в замразяване на авоарите в САЩ на засегнатите лица. На тях се забранява и използването на американската финансова система.
В предполагаемата химическа атака в Идлиб загинаха 87 души, а стотици бяха ранени.
 
Израелски военни смятат, че Асад притежава три тона химически оръжия

В отговор САЩ изстреляха ракети Томахок по сирийска военна база.

С приемането на новите санкции американските власти изпращат силен сигнал, че ще държат режима на Башар Асад отговорен изцяло за крещящите нарушения на правата на човека. Целта на този сигнал е и да се попречи на разпространението на този тип варварски химически оръжия, се посочва в съобщението на министерството на финансите.


Башар Асад: Сирия не разполага с химически оръжия от 2013 г.

Според американски представител, визираните от санкциите учени са високо квалифицирани и разполагащи с възможността да пътуват и да използват американската финансова система.
БТА