/ БГНЕС
Съветниците за националната сигурност на САЩ, Южна Корея и Япония призоваха на тристранната си среща днес за по-силен международен натиск върху Северна Корея за ограничаването на програмите ѝ за развитие на ядрени оръжия и ракети, на киберкражбите ѝ и на предполагаемите ѝ доставки на оръжие за Русия, предаде Асошиейтед прес.

Срещата в Сеул се проведе в контекста на най-голямата ескалация на напрежението на Корейския полуостров от години насам, посочва АП, обръщайки внимание, че лидерът на КНДР Ким Чен-ун парадира все по-дръзко с ядрената си доктрина, която позволява използването на ядрено оръжие като предпазна мярка. САЩ и техните азиатски съюзници отговарят на Пхенян, като дават все по-голяма публичност на тристранното си партньорство в региона и учaстяват своите съвместни военни учения, които Ким осъжда като репетиция за инвазия.

Освен това Вашингтон, Сеул и Токио изразиха безпокойството си от евентуална оръжейна сделка между Северна Корея и Русия. Трите съюзнически държави се тревожат, че Ким снабдява Русия с така нужните боеприпаси за войната, която руският президент Владимир Путин води в Украйна. В замяна на това Русия предоставя технологии в помощ на развитието на севернокорейското ядрено въоръжение.

След срещата в Сеул съветникът на Белия дом за националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон работи със Сеул и Токио по укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната и за по-добра подготовка за ответни действия срещу севернокорейските изпитания на ядрени ракети и космически дейности, в това число и обмен в реално време на информация за изстрелванията на ракети от Пхенян. Въпросният информационен обмен трябва да започне този месец, но датата не е уточнена, посочва АП.

Съливан каза още, че трите държави са се споразумели за нови инициативи за по-ефективно противодействие на усилията на Северна Корея да заобиколи наложените по настояване най-вече на САЩ международни санкции, които целят да възпрат финансирането на производството на ядрени оръжия и на ракетните програми. "Това ще бъдат нови действия по отношение на криптовалутата и на прането на пари, както и за пресичане на възможностите на Северна Корея да извлича печалба от хакерски дейности и кражби на криптовалута, която след това изпира на борсата", заяви Съливан.

Разузнаването и военните представители на Южна Корея казаха, че от август тази година Северна Корея може да е доставила на Русия над един милион артилерийски снаряди, или с други думи - седмици преди Ким да замине за руския Далечен изток за рядко виждана среща с Путин. Това посещение породи международното безпокойство, че е възможна оръжейна сделка между дете страни. И Москва, и Пхенян отхвърлиха твърденията на САЩ и Южна Корея.

На съвместната пресконференция след днешната тристранна среща съветникът по националната сигурност на Южна Корея Чо Те-йон заяви, че той и колегите му са потвърдили задълженията на Северна Корея по редица от приетите от Съвета за сигурност на ООН резолюции, които издават разпоредби за нейното ядрено разоръжаване и ѝ забраняват всякаква оръжейна търговия с други държави. Трите страни се споразумяха да засилят съвместните си действия с цел тези задължения на Пхенян да се спазват.

Такео Акиба, генералният секретар по националната сигурност на Япония, каза, че "безпрецедентната честота и тип" на севернокорейските изстрелвания на балистични ракети изискват по-задълбочено и по-ефективно партньорство между Вашингтон, Сеул и Токио.

Наскоро САЩ, Южна Корея, САЩ, Япония и Австралия наложиха нови санкции на Северна Корея относно извеждането в орбита на разузнавателен спътник миналия месец. Северна Корея твърди, че има право да наблюдава чрез шпионски сателити военните дейности на САЩ и Южна Корея, а заплахата от ракетите й с ядрени бойни глави стана още по-голяма, отбелязва АП.

Пред репортери Съливан заяви, че съюзниците се подготвят за вероятността догодина Северна Корея да зачести с демонстрациите на военна сила и със заплахите си, в това число и със седмия си ядрен опит. Съществуват опасения и за преки военни действия, като се има предвид, че в края на миналия месец Северна Корея обяви оттеглянето си от двустранното военно споразумение с Южна Корея от 2018 г. за намаляване на напрежението по границата в отговор на Сеул, който частично преустанови спазването на сделката в знак на протест срещу изстрелването на шпионския сателит "Малигьон-1".

Двете страни се бяха споразумели да въведат буферни зони, в които да бъдат преустановени ученията с бойна стрелба, както и зони, забранени за полети. Според някои анализатори последните действия на Северна Корея повишават опасността от престрелки и преки сблъсъци по границата между двете Кореи.

Съливан проведе отделно двустранни разговори и с Чо, и с Акиба, а също така се срещна и с президента на Южна Корея Юн Сук-йол. За последно подобна тристранна среща се проведе през юни тази година в японската столица Токио.
Иво Тасев/БТА