Брайън Хук
Брайън Хук / Gulliver/Getty Images
САЩ се надяват да получат подкрепа в Съвета за сигурност на ООН за удължаване на ембаргото за доставка на оръжие в Иран, заяви специалният представител по Иран Брайън Хук.

Резолюция 2231 прекратява действието си през октомври 2020 година. Ембаргото, което ООН наложи за доставка на въоръжение за Иран изтича следващата година, с което ще падне забраната на световната организация за придвижване на редица хора.

Майк Помпейо иска помощ от Австралия за конфликта с Иран

„Смятаме, че Съветът за сигурност на ООН трябва да изиграе важна роля и да гарантира, че ембаргото за доставка на оръжия и забрана за пътуване на тези хора ще бъде продължено”, заяви Хук.

На 14 юли 2015 г. „шесторката” (Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Китай и Русия) и Иран обявиха, че са постигнали Всеобхватен план за действие (ВПД). На 20 юли 2015 година Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2231, с която одобрява постигнатата договореност.

САЩ налагат санкции на иранския външен министър

Споразумението предполага сваляне на санкциите в замяна на ограничаване на иранската ядрена програма. В първоначалния си вид сделката не просъществува дължа и през май 2018 година САЩ обявиха, че излизат едностранното от него и ще възстановят тежките санкции срещу Иран
 
 
БГНЕС