Майк Помпейо
Майк Помпейо / БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отправи официално искане към Австралия да помогне да се противодейства на Иран по въпроса за морската сигурност, предаде ДПА.
Канбера заяви единствено, че "обмисля сериозно" искането.

"Надяваме се Австралия да ни партнира по някои от най-належащите външнополитически предизвикателства на нашето съвремие като усилията за стабилизиране на Сирия, за освобождаване на Афганистан от терора, и противодействието на непровокираните нападения на Ислямска република Иран срещу международното корабоплаване в Ормузкия проток", каза Помпейо пред репортери след разговори с австралийски лидери в Сидни.

Иран е задържал танкер с контрабандно гориво в Персийския залив

Австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс заяви, че всякакво решение за Иран ще бъде основано на суверенните интереси на Австралия, и допълни, че решение все още не е взето.

"Отправеното от САЩ искане е много сериозно и именно затова в момента обмисляме това искане много сериозно. Не е взето решение", каза тя.

В Сидни двете страни изразиха и безпокойство относно увеличаващата се китайска военна ангажираност в Южнокитайско море. Няколко страни имат териториални спорове в района, но Австралия се отнася с предпазливост към засилването на конфронтацията.

САЩ налагат санкции на иранския външен министър

След разпадането на договора за ядрените оръжия с Русия американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че САЩ ще се консултират със съюзниците си в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион за разполагането на нови конвенционални оръжия.

Макар и да избегна да отговори дали Австралия ще приеме на своя територия подобни оръжия, министърът на външните работи Марис Пейн заяви, че Китай е жизненоважен партньор за страната.
 


"Силно сме ангажирани с нашето всеобхватно стратегическо партньорство (с Китай), което продължава да се разраства. Всеки от нас си има своите области на различия с Китай. Важното тук е как се отнасяме към тези различия", каза Пейн.

"Не е в ничий интерес в Индо-тихоокеанския регион да се засилват съперничеството и противопоставянето", добави тя.

Въпросът за присъединяването на Австралия към водената от САЩ кампания за противодействие на Иран и по-засиленото разполагане на американски оръжия в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно ще бъде във фокуса на разговорите на държавната вечеря в Белия дом на австралийският премиер Скот Морисън с президента Доналд Тръмп на 20 септември.
 
БТА