САЩ и Русия не постигнаха съгласие за ПРО
САЩ и Русия не постигнаха съгласие за ПРО / netinfo

На консултациите във формата „2 + 2” в Москва САЩ и Русия не постигнаха съгласие по въпросите за противоракетната отбрана (ПРО), заяви американският държавен секретар Кондолиза Райс след края на преговорите.

По въпросите за противоракетната отбрана, както и за разгръщането на ядрените бойни глави, които са предвидени според условията на Московския договор, съгласие не беше постигнато, но ние стигнахме до извода, че нашите експерти трябва да обсъдят тези въпроси колкото е възможно по-скоро, каза Райс на пресконференция. Тя посочи, че на днешната среща американската страна се е опитала да отговори на въпросите, които предизвикват безпокойство у Русия. „Ние разбираме, че и тук трябва да бъде възложено на експертите да приключат тази работа”, каза Райс.

От своя страна американският министър на отбраната Робърт Гейтс каза, че САЩ разчитат да бъдат преодолени разногласията по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). „У нас предизвиква загриженост намерението на Русия да се оттегли от ДОВСЕ. Надяваме се, че ще успеем да преодолеем разногласията и че специалистите ще работят за намиране на решение по този въпрос. Този въпрос ще може да бъде решен и с останалите участници (в договора), каза Гейтс на пресконференцията.