/ iStock/Getty Images
Американските власти депортираха в Мексико бивш полицейски служител, обвинен за участие в изчезването на 43-ма колежани през 2014 г. - една от най-големите трагедии в областта на човешките права в латиноамериканската страна.

41-годишният Алехандро Тенескалко Мехия е предаден на мексиканските власти, след като е влязъл нелегално в Съединените щати, като се е покатерил по граничната стена, съобщиха от имиграционната и митническата служба на САЩ.

"Тенескалко Мехия е едно от няколкото лица, които се издирват по случая (на отвлечените студенти), според мексикански съдебен документ", се казва в изявлението.

Заподозреният е издирван от мексиканските власти и Интерпол за отвличане и участие в организирана престъпна група, съобщи Националният институт по миграция на Мексико.

Преди да изчезнат, студентите от колежа за подготовка на учители са завзели автобуси в южния щат Гереро, за да отидат на демонстрация в Мексико сити.

Разследващите твърдят, че те са били задържани от корумпирани полицейски служители и предадени на наркокартел, въпреки че се спори какво точно се е случило с тях.

Една от версиите е, че членовете на картела са се насочили към студентите, защото те без да искат са взели автобус със скрити в него наркотици.

Досега са идентифицирани останките само на три жертви.

Миналата година комисията за установяване на истината, натоварена от правителството да разследва зверството, определи случая като "престъпление, извършено от държавата", в което са замесени представители на различни институции, включително военни.
БГНЕС