/ БГНЕС, архив
Българското правителство не покрива изцяло минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора, но прави значителни усилия в тази насока, се казва в тазгодишния доклад на Държавния департамент на САЩ, посветен на този проблем.

Профил на потенциалните жертви на трудовия трафик

Американското външнополитическо ведомство отбелязва усилията, положени от българските власти през отчетния период. Въпреки че общият брой разследвания и съдебни преследвания срещу трафикантите отчита леко повишение, съдилищата са осъдили по-малко трафиканти и са издали условни присъди за повечето от признатите за виновни.

До 25 млрд. евро годишно се генерират от трафик на хора 

Капацитетът на правителството да осигури подслон и да предостави специализирани услуги на жертвите остава малък, предвид установения брой на пострадалите от това престъпление, допълва ведомството. Тъй като правителството е отделило достатъчно ресурси за план, който, ако бъде приложен, би бил достатъчен за покриване на минималните стандарти, България няма да бъде понижена в Група 3, както би следвало по силата на Закона за защита на жертвите на трафик, а ще остане в списъка за наблюдение към Група 2 за трета поредна година, се казва в доклада, публикуван на уебсайта на Държавния департамент.

България е основен източник на жертви на трафика на хора в ЕС

Към страната ни се отправят няколко препоръки, включително да положи повече усилия в разследването, съдебното преследване и осъждането на трафиканти, особено в областта на трафика на хора с цел трудова експлоатация, да дава ефективни присъди в затвора на признатите за виновни лица и да оказва повече помощ на жени и деца, станали жертви на трафик.

България е източник и в по-малка степен транзитна страна и крайна дестинация за мъже, жени и деца, жертви на трафик с цел сексуална и трудова експлоатация. Български жени и деца са жертва на трафик с цел сексуална експлоатация в страната, в Европа и Близкия изток. Български мъже, жени и деца са подлагани на принудителен труд в други европейски страни и Израел, основно в селското стопанство, строителството и сектора на услугите.
 
Български деца и възрастни са принуждавани да просят и да извършват дребни кражби в България, Гърция, Италия, Словения, Швеция и Обединеното кралство. Румънски момичета стават жертви на секстрафик в България. Корупцията в правителството създава условия, в които е възможно извършването на такива престъпления и длъжностни лица са разследвани за предполагаемо участие в трафик, казва Държавният департамент в заключение в частта си за България.
БТА