До 25 млрд. евро годишно се генерират от трафик на хора
До 25 млрд. евро годишно се генерират от трафик на хора / DarikNews.bg, архив

Размерът на пазарите, свързани с трафик на хора, продължава да расте, каза във Велико Търново секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова. По оценка на Европол този вид престъпна дейност генерира между 20 и 25 млрд. евро годишно, отбеляза тя.

По думите й на европейско равнище основната форма на трафик е сексуалната експлоатация - близо 70% от общия дял на жертвите, а трудовата експлоатация е около една пета. Тази тенденция е валидна и за България, посочи тя.

През 2016 г. в Националната комисия са регистрирани 106 случая със 136 потърпевши лица. Общо 26 от случаите са за трудова експлоатация по данни на прокуратурата. За трафик на хора са били образувани 329 досъдебни производства, като от 229 разследвания за сексуална експлоатация, 209 са били свързани с жени.

Увеличава се тенденцията жертви да стават хора с физически и ментални увреждания, както и представители на ромската общност, което означава, че трябва повече да се работи за социалната им интеграция, отчитат от комисията. "Социалните мрежи играят голяма роля при въвличането в трафик и упражняването на контрол върху жертвите", посочи Димитрова.

Велико Търново е домакин на Националната среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

"Съвременното робство, стимулирано от икономическата и мигрантска криза, взема все по-големи размери, като освен сексуалната и трудовата експлоатация се наблюдават и нови проявления на трафика с цел принудителни бракове и продажба на органи", отбеляза при откриването на срещата Ганчо Карабаджаков - зам.-кмет на община Велико Търново.