/ БГНЕС, архив
Администрацията на Доналд Тръмп заяви, че режимът на Башар Асад в Сирия вероятно разработва нови, по-усъвършенствани химически оръжия, предаде Асошиейтед прес, цитирайки американски официални лица.

Експерти: Режимът в Дамаск е отговорен за три атаки със зарин

Според тях характеристиките на последните химически атаки там говорят, че Сирия продължава да произвежда химически оръжия въпреки споразумението от 2013 г. под егидата на ООН, което я задължи тя да ги унищожи и да прекрати програмата си.

Асад: Сирия няма химически оръжия

Те твърдят, че е "много вероятно" Сирия тайно да е запазила арсенал от такива оръжия, както и че произвежда нови типове такива оръжия с цел да подобри военните си възможности или за да избегне да се отчита пред международната общност. Щатските представители са пожелали анонимност, защото не са оторизирани да обсъждат публично направените от Белия дом преценки.
 
58 загинаха при химическа атака в Сирия

Ройтерс също цитира тези представители и добавя, че администрацията на Тръмп е готова да предприеме военни мерки срещу сирийските правителствени сили, ако е необходимо, за да бъде предотвратено използването на химически оръжия. Белият дом бил загрижен също така, че Дамаск разработва нови средства за доставка на такива оръжия до целта.

Съмнения за нова химическа атака в Сирия

Ако международната общност не вземе бързи мерки да притисне Асад, сирийските химически оръжия могат да се разпространят и извън Сирия, та дори и до САЩ, предупредил един от представителите.
БТА