Саркози обяви наказателни мерки срещу вилнеещите младежки банди
Саркози обяви наказателни мерки срещу вилнеещите младежки банди / БГНЕС

Президентът на Франция Никола Саркози обяви поредица от наказателни мерки срещу младежките банди, предаде Франс прес.

      

Мерките бяха оповестени вчера, когато Саркози посети парижкото предградие Гани, където неотдавна едно от училищата се превърна в сцена на брутална агресия. На 10 март двайсетина младежи с качулки, с метални и дървени прътове и с ножове нахлуха в училището и раниха 12 души.

       

Новите мерки предвиждат да бъдат създадени специализирани групи към полицията, които да се занимават с насилието в градовете и с младежките банди. Членуването в тях ще се наказва с до три години затвор. "Самото членство в такива банди трябва да се превърне в престъпление", каза Саркози при посещението си в полицейския участък на Гани.

       

Във Франция по последни данни има 222 младежки банди, в които членуват 2500  души. 80 процента от тях действат в района на Париж.

 

Визитата на Саркози в парижкото предградие е първата от 2005 г., когато имаше размирици в крайните квартали на френската столицата. Това е и първата визита от 2007 г. насам, когато Саркози се закани да прочисти предградията от "изметта" - израз, който предизвика полемика във Франция.