Самолетът на Качински не получил информация за метеорологичните условия
Самолетът на Качински не получил информация за метеорологичните условия / снимка: Reuters, архив

Разбилият се на 10 април самолет на полския президент Лех Качински излетял от Варшава без да е получил метеорологична прогноза и информация за времето на летището в Смоленск, съобщи Междудържавната авиационна комисия, цитирана от РИА Новости. В съобщението на комисията се казва, че недостатъци като липсата на данни за метеорологичната обстановка на летището на местоназначението имало и при полети от Варшава на 7 април.

Техническата комисия, разследваща катастрофата на президентския самолет Ту-154 на край Смоленск е завършила анализа на метеорологичната обстановка и метеорологичното осигуряване на полета. Заходът за кацане е бил извършен в сложни метеорологични условия, за които екипажът бил осведомен своевременно в процеса на снижаване.

Метеорологичните условията на летище „Северний" край Смоленск не били подходящи за извършване на приземяване, за което екипажът многократно бил предупреден от служителите от управлението на въздушното движение и от полския екипаж на самолет Як-40, който кацнал по-рано на същото летище. Организацията за метеорологично наблюдение на летище „Северний" в Смоленск е позволила екипажът да бъде информиран своевременно за влошаването на условията, се казва в съобщението на комисията.

Времето на летищата в Минск и Москва е позволявало да се извърши безопасно кацане. Анализират се материалите от предоставения от американската фирма производител окончателен отчет от проучването на информацията, записана от бордовата система за предупреждение за сблъсък със земята TAWS и бордовите компютри FMS, пише БТА.

При катастрофата край Смоленск на 10 април загина полският президент Лех Качински, както и цялата делегация от високопоставени полски представители (общо 96 души - 88 пътници  и осемчленен екипаж), които щяха да присъстват на траурна церемония в Катин по повод годишнината от разстрела на полски офицери през 1940 г., припомня РИА Новости.