Сам Нън и Уорън Кристофър влизат в преходния екип на Обама
Сам Нън и Уорън Кристофър влизат в преходния екип на Обама / БГНЕС
Заклетите демократи Сам Нън и Уорън Кристофър ще бъдат част от преходния екип на Барак Обама и ще отговарят съответно за гладкото предаване на властта между администрацията на Джордж Буш и тази на Обама в Пентагона и Държавния департамент, предаде Асошиейтед прес, цитирайки висши представители от екипа на Обама, пожелали анонимност.

Нън е бивш сенатор от щата Джорджия. Бил е председател на комисията по въоръжените сили в Сената. Уорън Кристофър беше първият държавен секретар на Бил Клинтън, припомня БТА.

В интервю за телевизия Си Ен Ен настоящият американски президент Джордж Буш признава, че е попитал предшественика си Клинтън как да се държи с новоизбрания американски президент Барак Обама, когато го приеме за първи път в Белия дом в понеделник, предаде Франс прес. Буш не уточни нито какви съвети е получил от Бил Клинтън за държанието си към Обама, нито какви съвети е дал самият той на новоизбрания президент.

Докато американците все още говорят за първото посещение на Обама в Белия дом, то лидерът на ливанското, проиранско шиитско движение Хизбула шейх Хасан Насрала заяви очакванията си към външната политика на САЩ при управлението на новия президент. Според Насрала тя няма да се промени, информира ДПА. Той говори пред хиляди привърженици на Хизбула, събрали се в южно предградие на ливанската столица Бейрут, където отбелязаха Деня на мъчениците от Хизбула.

Насрала се обърна към множеството чрез видеоконферентна връзка: "Не искам да правя прибързани заключения, но логиката ми подсказва, че Обама няма да бъде по-малко нечестен или по-толерантен от предшественика си", каза той. Насрала допълни, че не трябва да се възлагат прекалено големи надежди у Обама, за да няма прекалено голямо разочарование.

Междувременно станаха ясни плановете на бившата кандидат-президентка на американските републиканци Сара Пейлин – тя не проявява интерес към място в Сената. Това заяви самата тя в интервю за телевизия Ен Би Си. Била убедена, че ще служи по-добре на жителите на Аляска, ако си остане губернатор на този щат.