/ БТА
Руският президент Владимир Путин участва в церемонията по пускането на вода на нови ядрени подводници, предаде Асошиейтед прес.  

Той посети корабостроителницата "Севмаш" в град Северодвинск в северозападната част на Архангелска област три дена след като оповести намерението си да се кандидатира за нов шестгодишен президентски мандат. 

БТА

Той наблюдава издигането на знамето на руските ВМС на новопостроените ядрени подводници "Император Александър Трети" и "Красноярск" и произнесе реч, с която обеща модернизацията на руския флот да продължи. 

БТА

"Император Александър Трети" е седмата атомна подводница от клас "Борей", която се пуска на вода. Всяка от подводниците от този клас е въоръжена с 16 междуконтинентални балистични ракети "Булава" с ядрен заряд. Путин заяви, че се строят още три такива подводници. Те са част от руската ядрена триада, която включва още наземни ядрени ракети и стратегически бомбардировачи с ядрено оръжие.

БТА

БТА

"Красноярск" е атомна подводница от новия тип "Ясен", въоръжена с крилати ракети и торпеда. Тя е предназначена за противодействие на вражески подводници, но може да атакува и наземни цели. Руският президент посочи, че в момента се строят още пет подводници от клас "Ясен".        

БТА

БТА

Николай Велев/БТА