С 638 опита за убийството му, Фидел Кастро влезе в Световните рекорди на Гинес
С 638 опита за убийството му, Фидел Кастро влезе в Световните рекорди на Гинес / снимка: Reuters, архив

Фидел Кастро, оглавявал Куба от 1959 г. и оттеглил се от властта през 2006 г., влезе в Книгата за рекорди на Гинес като "личността, срещу която най-често са били правени опити за убийство" - 638 пъти, съобщи Франс прес, като се позовава на официалния кубински сайт Кубадебате (Cubadebate.com).

"Историческият лидер на кубинската революция Фидел Кастро е личността, срещу която най-често са били правени опит за убийство, както сочат Книгата за рекордите на Гинес и архивите на американското Централно разузнавателно управление, главният поръчител на покушенията", посочва сайтът.

Кубадебате твърди, че когато през 2006 г. Фидел предаде властта на брат си Раул по здравословни причини, "дотогава се наброяваха 638 опити за убийство срещу него, почти всички ръководени от ЦРУ", предава БТА.

"За убийството му бяха използвани многобройни методи, но всички опити се провалиха: снайперисти, експлозиви в обувките, отрова инжектирана в пура, малко взривно устройство в бейзболна топка и много други", посочва кубинският сайт.

Според Кубадебате "откакто той оглави кубинската революция, която победи през 1959 г., започна планирането на физическото му елиминиране" и "сред най-заинтересуваните" от смъртта му са "северноамериканските служби за разузнавателна и подривна дейност".