Ръководителят на атомния надзор на ООН Рафаел Гроси пристигна в украинската атомна електроцентрала "Запорожие" в рамките на рядко посещение на най-голямото атомно съоръжение в Европа, което понастоящем се контролира от руските сили, предаде АФП.

Съществуват постоянни опасения относно безопасността на атомната електроцентрала в южната част на Запорожка област, където след нахлуването на руските войски през миналата година често има обстрел.

Украинският оператор на ядрена енергия "Енергоатом" и руските информационни агенции обявиха в социалните мрежи, че Рафаел Гроси от Международната агенция за атомна енергия е пристигнал с делегацията си.

От "Енергоатом" разпространиха кадри на конвой от граждански и военни автомобили, обозначени с буквата Z.
 
"Рафаел Гроси планира да види как се е променила ситуацията в АЕЦ "Запорожие", да разговаря с ядрените инженери в централата и да действа като гарант за ротацията на членовете на постоянната мисия на МААЕ", се казва в социалните мрежи.

Това е второто посещение на Гроси в Запорожие след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година. Целта на визитата е "да оцени от първа ръка сериозната ситуация с ядрената безопасност и сигурност в съоръжението", заяви МААЕ.

Зеленски: Сигурността на Запорожката АЕЦ не може да бъде гарантирана

Агенцията разполага с екип от експерти в централата от септември 2022 г., но Гроси заяви, че ситуацията "все още е несигурна".

По-рано тази седмица той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че не е възможно да се възстанови безопасността в централата, когато Русия има контрол.
 
"Без незабавното изтегляне на руските войски и персонал от ядрената централа в Запорожие и прилежащата територия всички инициативи за възстановяване на ядрената безопасност и сигурност са обречени на неуспех", каза Зеленски на Гроси.

Ренат Кърча, съветник на руската компания "Росенергоатом", която управлява съоръжението, заяви преди посещението, че то едва ли ще доведе до някакъв голям пробив.

"Далеч сме от илюзиите, че посещението на Гроси ще промени нещо драматично. За нас това е обикновено работно събитие", каза той.
"Разбира се, всичко може да се случи", добави той.

Централата се нуждае от надеждни доставки на електроенергия, за да се осигурят основните функции за ядрена безопасност и сигурност.
Но по време на войната тя многократно е прекъсвала електрозахранването, което предизвиква тревога в МААЕ и международната общност.
БГНЕС