Украинският президент Володимир Зеленски е заявил пред ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не я напуснат. Подробности от международния редактор Георги Петровски от БНР:

Русия държи като "заложник" най-голямата атомна централа на Украйна и я използва за радиационно изнудване, подчерта украинският президент:

„Никой друг терорист не е достигал такова дъно в цинизма си както го прави Русия. Държането на атомна електроцентрала като заложник повече от година е най-лошото нещо, което може да се случи в историята на европейския, а и в световния сектор на ядрената енергетика“.
В продължение на една година в Запорожката атомна електроцентрала продължават да работят украинци, но съоръжението е под контрол на руските сили. Екип от наблюдатели от агенцията на ООН също присъства в обекта, но създаването на зона за сигурност около него става все по трудно.

Тази нощ Киев е бил подложен на атака с дронове, съобщи кметът Виталий Кличко. Съобщава се за пожар в сграда с обществени функции, няма данни за пострадали.

АЕЦ „Запорожие“ е без ток след руския удар

Германия вече е изпратила в Украйна обещаните танкове "Леопард 2", потвърди канцлерът Олаф Шолц. Според "Шпигел" Берлин вече е доставил на Киев и близо 40 бойни машини за пехотата "Мардер".   

Британски танкове „Challenger“ също вече са пристигнали в Украйна, съобщиха от украинска страна.
БНР