Русо момиченце бе отнето от ромско семейство в Ирландия
Русо момиченце бе отнето от ромско семейство в Ирландия / снимка: Gulliver/Getty Images

Русокосо синеоко момиченце бе отнето от румънско ромско семейство в предградието на Дъблин Талагт след сигнал от обезпокоени местни жители, че не прилича на останалите членове на семейството, предадоха световните агенции. Няма данни 7-годишното дете да е било отвлечено, съобщи полицията. Няма задържани лица по случая.

Момиченцето е в добро здраве. То обаче е било пратено в здравната служба, след като родителите, които настояват, че детето е тяхно, не са могли да докажат самоличността му. Представеният паспорт е бил твърде стар, а актът за раждане е бил счетен за неприемлив, защото на посочената в него дата в болницата, където се твърди, че е било родено, няма регистрирани никакви раждания. Здравната служба съобщи, че иска съдебно разрешение да даде момиченцето в приемно семейство, докато полицията разследва произхода му, предава БТА.

Съгласно ирландското законодателство детето може да остане под грижите на здравна служба в продължение на един месец, след което трябва да бъде върнато на хората, които го отглеждат или пратено в друго семейство, отбелязва Франс прес.

Властите влезли в контакт със семейството по сигнал на съседи, които реагирали, след като видели информация за подобен случай в Гърция.

Това е втори случай за последната седмица на намерено в европейско ромско семейство дете, което може да е било отвлечено. Миналата седмица полицията в Гърция отне от ромско семейство 4-годишно момиченце на име Мария. Детето не прилича по външен вид на хората, които се представяли за негови родители.