Любов Собол
Любов Собол / БТА
Руската прокуратура поиска Любов Собол, опозиционерка и съюзница на критика на Кремъл Алексей Навални, да бъде осъдена на една година обществено полезен труд по дело за незаконно проникване в частна собственост, свързано със събитие от декември миналата година, предаде Ройтерс.

Руският следствен комитет твърди, че Собол и още няколко души са се опитали да проникнат в апартамента на възрастна жена в Москва, като са били облечени в униформи на службата за защита на правата на потребителите "Роспотребнадзор".

Поддръжници на Собол заявиха, че тя е позвънила на звънеца на апартамент, притежаван от семейството на човек, за когото Алексей Навални твърди, че е офицер от Федералната служба за сигурност, замесен в отравянето му с нервнопаралитично вещество.

Руски съд остави под домашен арест за още три месеца брата на Навални

Прокуратурата поиска на Собол да бъде наложено наказание, изразяващо се в удържане на 20 процента от заплатата на опозиционерката и в това тя да полага обществено полезен труд в продължение на една година.

На Собол са повдигнати и обвинения за нарушаване на ограниченията, въведени заради COVID-19, по време на протест през януари. По това дело тя бе поставена под домашен арест, но миналата седмица съдът, разглеждащ делото, смекчи това наказание за нея и за още няколко поддръжници на Навални.
БТА