Руските тайни служби разбиха интернет общност, събирала средства за джихадисти
Руските тайни служби разбиха интернет общност, събирала средства за джихадисти / ThinkStock/Getty Images

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) разби местни структури на международна интернет общност, които пропагандирали идеите на забранената в Русия терористична групировка "Ислямска държава" и събирали средства за джихадистите, съобщи ТАСС.

Колко печели Ислямска държава

В сътрудничество с руското вътрешно министерство ФСС пресече дейността на клетки от интернет общността "Рохнамо ба суи давлати исломи" ("Пътеводител за ислямската държава" на таджикски език) в Свердловска, Тюменска и Челябинска област (в Урал и Сибир).

Ислямска държава ще си набавя пари като продава трупове

Срещу главатаря и трима участници в една от клетките, създадени, за да вербуват бойци за ИД и да пропагандират терористични идеи, е образувано наказателно дело. На 10 август в трите руски области са осъществени 27 обиска в жилищата на хора от "Рохнамо".

Конфискувани са компютри, мобилни телефони, съдържащи пропагандни материали на терористите, екстремистка литература, банкови карти, три пистолета, четири гранати, близо 500 грама пластичен експлозив, пет тротилови пресовки - общо 1 кг, и детонатори.

Следствието продължава, информира ФСС.

Защо Ислямска държава оряза заплатите и вдигна данъците?

"Рохнамо" включва участници от Русия и други страни, главно държави от ОНД - общо над 100 000 членове с произход от Средна Азия. Действията им "се координират от десетки модератори на тероризма (радикалния ислям), които се намират и в Русия, и в страни от Близкия изток и Северна Африка (най-вече Сирия, Ирак, Египет) и използват за конспиративна комуникация в интернет софтуер за шифроване и анонимност на предаваните данни".

Източник: БТА