Колко печели Ислямска държава
Колко печели Ислямска държава / снимка: Thinkstock/Getty Images

Доходите на "Ислямска държава" от събирането на данъци и от рекет на окупираните от нея територии в Ирак и Сирия са съпоставими с доходите й от търговия с нефт.

Това пише "Файненшъл таймс" на базата на анализ на системата от облагане на населението от страна на ислямистите. Разследване на ФТ показва, че джихадистите са получили миналата година от търговия с нефт 450 млн. долара.

Ислямска държава започва да прониква във вътрешността на Либия

Изданието описва как действа схемата на заграбването и рекета. Всеки от бойците, участвали в грабежи на банки, военни бази, музеи и др., получава част от приходите, а членовете на ИД имат право да купят на половин цена плячката. Търговията с продукти носи добри приходи. Според ФТ ежедневно 600 камиона се присъединяват към опашките от турската страна на границата със Сирия, за да доставят там продоволствия и строителни материали.

Водачите избягват териториите, контролирани от верни на Асад сили, и предпочитат да търгуват с ИД. "90% от това, което продаваме, зависи от ИД", цитира изданието думите на един от тези шофьори, който превозва растително масло, ориз и др. продукти. Сериозен транспортен поток към територията, завзета от ИД, идва и от контролираните от Багдад иракски територии. Терористите заработват около 140 млн. долара годишно от такси, с които облагат внасяните стоки. В същото време бойците от ИД осигуряват навсякъде в контролираните от тях територии данък в полза на бедните. Те им раздават 2.5% от парите, които вземат от богатите граждани и бизнесмени и от 5 до 10% от реколтата.

Къде е водачът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади?

Данък в размер от 10 до 50% ИД взема от иракски държавни служители, които продължават да получават заплати, въпреки, че се намират на контролирана от ИД територия.

По данни на правителството на Ирак близо 400 000 правителствени служители живеят в райони, контролирани от ИД. Според "Файненшъл Таймс" само на пръв поглед финансовите ресурси на ИД основно се попълват от търговия с нефт. Дори и самолетите на Франция, САЩ и Русия успешно да спрат добива на суровини, то местните доходи, включително и от налози, ще позволят на икономиката на ИД да продължи да се захранва съществено, сочи изданието.

Източник: БГНЕС