Ислямска държава започва да прониква във вътрешността на Либия
Ислямска държава започва да прониква във вътрешността на Либия / БГНЕС

След като се окопа по либийското крайбрежие, групировката "Ислямска държава" напредва към вътрешността на Либия, за да се добере до петролни кладенци. Това заяви днес френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес.

"Те са в Сирт, територията им се простира на 250 линейни километра по брега, но започват да проникват към вътрешността и да опитват да си осигурят достъп до петролни кладенци и резервоари", каза той по радио Ер Те Ел.

"Ислямска държава" подготвя пилоти камикадзе в Либия

"Ислямска държава" има две-три хиляди бойци в Либия, включително 1500 в Сирт, родния град на покойния диктатор Муамар Кадафи, на 450 км източно от Триполи. Сред тях има либийци, отишли да се бият в Сирия и върнали се в страната си. В местния клон на групировката според ООН има още тунизийци, суданци и йеменци.

Групировката опитва "да сложи ръка на петролните ресурси" и разширява територията си към Аждабия, на 350 км от Сирт. Това е зона, в която са повечето петролни и газови залежи и терминали в Либия.

Лавров: Хаосът в арабския свят е резултат от недалновидната намеса на Запада

"Трябва задължително да спрат конфликтите между либийците, иначе победител от тях ще излезе Даеш", каза Льо Дриан. "За щастие в Триполи и Тобрук започват да осъзнават това", допълни той и отново изрази надежда, че враждуващите либийски фракции ще намерят политическо решение.

На въпрос дали са възможни бомбардировки срещу джихадистите, той отвърна, че няма друго решение, освен политическо споразумение между враждуващите кланове и фракции.

Източник: БТА