/ iStock/Getty Images
Руски съд потвърди деветгодишната присъда на Тревър Рийд, бивш американски морски пехотинец, вкаран в затвора миналата година, след като беше признат за виновен, че през август 2019 г. е застрашил живота на двама полицаи. Той отхвърля обвиненията, предаде Ройтерс.

На срещата си миналия месец в Женева президентът Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън обсъдиха темата за размяна на затворници, припомня агенцията.
"Московският градски съд признава решението на първа инстанция за законно и обосновано и оставя присъдата на Рийд без изменение, а жалбата от страна на защитата му - без удовлетворение", съобщи пресслужбата на съда, цитирана от ТАСС.

Миналото лято съдът в московския Головински район призна Рийд за виновен по ал. 2 от чл. 318 от Наказателния кодекс на Русия ("Употреба на насилие срещу представител на властта, опасно за здравето и живота") и му наложи присъда от девет години наказателна колония, както и да изплати обезщетение на пострадалите в размер на 300 000 рубли. Според следствието през август 2019 г. Рийд нападнал полицаите, които пристигнали след сигнал от живущите в жилищна сграда на "Ленинградско шосе" в Москва за мъж в нетрезво състояние, който влязъл в конфликт с няколко жени. Когато чуждият гражданин бил докаран в полицейското управление, той нападнал водача на полицейския автомобил и неговия колега. Рийд обжалва присъдата. Той не се призна за виновен и твърди, че заради алкохолното опиянение не помни как се е стигнало до конфликта с полицаите.

Заседанието за разглеждане на жалбата на Рийд беше отлагано нееднократно заради назначени на американеца допълнителни експертизи и заради здравословното му състояние. Той изкара в следствения изолатор коронавирусна инфекция.

Рийд е пребивавал в Москва в качеството си на студент.
БТА