Руски стратегически бомбардировач се разби в Далечния изток, пилотите загинаха
Руски стратегически бомбардировач се разби в Далечния изток, пилотите загинаха / снимка: БГНЕС

Руски стратегически бомбардировач Ту-95 се разби по време на учебен полет в необитаван район от руския Далечен изток, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната.

Екипажът е успял да напусне летателния апарат. Двамата пилоти обаче са загинали.
Останалите петима членове на екипажа са открити живи. Здравословното им състояние бе определено като задоволително. Животът им е извън опасност.

Полетът е бил извършван без муниции на борда, допълва министерството в комюникето си и посочва, че инцидентът не е предизвикал разрушения на земята.

Седмината членове на екипажа са получили заповед да напуснат самолета и са скочили с парашути. Произшествието е станало в 06.50 ч. по Гринуич на 80 км от град Хабаровск, уточнява ведомството.

В комюникето не се съобщават причините за инцидента, но според военен източник, цитиран от РИА Новости, катастрофата може би се дължи на техническа повреда.
Според източник на ТАСС от министерството предварителни данни сочат, че са отказали трите двигателя на Ту-95.

Това е седмият инцидент с военни самолети на Русия от началото на лятото, отбелязва АФП.

На 8 юни бомбардировач от същия модел се разби при излитане от летище в Източен Сибир; мнозина бяха ранени. Четири дни преди това изтребител МиГ-29 катастрофира в района на южния град Астрахан; двамата пилоти се катапултираха. Същия ден парашутите на тактически бомбардировач Су-34 не се отвориха при кацане край Воронеж в Югозападна Русия и машината излезе от пистата. В разстояние на три дни в началото на юли един МиГ-29 и един Су-24 паднаха в необитавани зони, напомня агенцията.

Главнокомандващият руската бойна авиация е издал заповед да бъдат спрени полетите на бомбардировачи Ту-95МС, докато не се установят причините за аварията в Хабаровски край, предаде ТАСС. За местопроизшествието е заминала комисия от военното ведомство, която ще разследва инцидента, информира пресцентърът на руското министерство на отбраната.

Източник: БТА