Руски съд осъди на 10 години затвор младеж, обвинен, че е замислял масово убийство в учебно заведение. Това съобщиха днес властите седмица след смъртоносна стрелба в едно руско училище, предаде Франс прес.

Следствието в Република Бурятия посочи, че 20-годишният заподозрян е признат за виновен в "нелегална изработка на експлозиви" и "подготовка" на многобройни убийства.

Според следствените власти през ноември 2018 г. той започнал да преглежда в интернет множество информации, свързани с масови убийства в училища. После решил да извърши "подобно престъпление" в техникум в град Улан-Уде, като задейства взривни устройства, а след това и с огнестрелно оръжие, "за да убива ученици и преподаватели".

По данни на следствието обвиняемият взривил изоставена сграда, за да изпробва своите експлозиви. Предложил на трима свои познати да участват в замисляната акция, но те отказали.

Накрая бил задържан, след като посетил неведнъж набелязания техникум. Сега предстои да излежи присъдата си в лагер със строг режим.

На 11 май в училище в град Казан - столицата на Република Татарстан, 19-годишният Илназ Галявиев застреля с пушка седем деца и двама преподаватели, преди да бъде задържан от полицията.

Стрелба в училище в Русия взе 9 жертви, повечето са деца

Това е най-смъртоносната стрелба в руско учебно заведение от 2018 година. След нея президентът Владимир Путин настоя да бъдат въведени по-строги правила за притежание на оръжие в Русия. 
БТА