Девет души, сред които седем деца, бяха убити в гимназия в столицата на руската република Татарстан Казан при стрелба, открита от двама души, предаде ТАСС, като се позовава на източник от правоохранителните органи.

Президентът на Татарстан Рустам Миниханов потвърди смъртта на 7 осмокласници - четири момчета и три момичета, както и на учителка съобщи телевизия "Россия-1".

Стрелба в училище в Русия
БТА

Убитата учителка е имала час с петокласници. 

Сред жертвите е и 25-годишна учителка по английски език, случайно озовала се в коридора. Това съобщи служител на администрацията на учебното заведение.

В болница са откарани 12 деца и четирима възрастни. Осем от ранените са в тежко състояние, съобщи просветното министерство. Останалите 13 ранени от общо 21 са в средно тежко състояние.

Единият нападател - 19 годишен, е задържан. Той е завършил същото училище преди 4 години и е имал официално регистрирано оръжие.

Вторият стрелец е ликвидиран от силите за сигурност в сградата на гимназията.

Стрелба в училище в Русия
БТА

Единият нападател влязъл през главния вход с автоматично оръжие и веднага открил огън, заяви за ТАСС източник от министерството на образованието. На входа е бил ранен човек от персонала.

Децата са били евакуирани, някои ученици са скачали от прозорците, за да се спасят от стрелбата. 

Ученичка разказа, че е била в час, когато първо чула експлозия, а след това започнала стрелба. Според момичето нападателите едва ли са ученици. Целият ѝ клас бил изведен и никой от съучениците ѝ не е пострадал. 

Руският президент Владимир Путин нареди преразглеждане на правилата за носене на оръжие в Руската федерация след смъртоносната стрелба.

През ноември 2019 г. младеж откри стрелба със законно притежавано ловно оръжие в колеж в Благовешченск, в руския Далечен изток, уби един човек, след което се самоуби. Ранени бяха трима души. Нападателят открил стрелба, след като бил изгонен от аудитория заради закъснение. Възможна причина за атаката е конфликт между студенти, посочва ТАСС.

Стрелба в училище в Русия
БТА
 

Властите в Татарстан обявиха утрешния 12 май за ден на траур

Културните прояви, насрочени в Татарстан, ще бъдат отменени, информира републиканското министерство на културата. 

Семействата на убитите при стрелбата ще получат от татарстанските власти по 1 милион рубли. Тежко и средно тежко ранените - по 400 000, а леко ранените - по 200 000 рубли, информира пресслужбата на републиканския президент. 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и представителството на ЕС в Москва изразиха съболезнования към семействата на загиналите

БТА