Руското държавно обвинение поиска от московски съд 13 години лишаване от свобода и глоба от 1,2 милиона рубли за опозиционера Алексей Навални по дело за измама и обида на съда, предадоха осведомителните агенции.

Прокурорът Надежда Тихонова нарече вината на Навални "изцяло доказана". Тя се позова на показанията на четирима потърпевши, деветима свидетели и трима експерти, съобщи ТАСС.

Русия обяви говорителката на Навални за издирване

Делото се гледа в присъствието на многобройни журналисти на изнесени съдебни заседания в лагера, където опозиционерът излежава предишна присъда. Навални е обвинен в измама и неуважение към съда по време на процес за клевета срещу съветски ветеран от Втората световна война. Според следствието той освен това е злоупотребил с около 2,7 милиона рубли от дарения за неговия Фонд за борба с корупцията, признат в Русия за "екстремистка организация".

Според прокурора изказванията на опозиционера по време на делото за клевета, разгласени от медиите, "са довели до необоснован спад на авторитета на съдебната система".

Навални призова за ежедневни антивоенни протести в Русия

Освен това "Навални не се занимаваше с борба против корупцията, той само дискредитираше властта и съзнателно вършеше престъпления, движен от чувството за собствената си изключителност", каза Надежда Тихонова. Тя нарече показанията на свидетелите на защитата неконкретни и субективни.
 
БТА