Руската авиация нанесла удари по 12 обекта на Ислямска държава в Сирия

Руската авиация нанесла удари по 12 обекта на Ислямска държава в Сирия
Руската авиация нанесла удари по 12 обекта на Ислямска държава в Сирия / снимка: БГНЕС

Руската авиация днес извърши около 20 бойни полета против 12 обекта на "Ислямска държава" в Сирия, съобщи пред журналисти в Москва говорителят на министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"Екипажи на Су-34, Су-24М и Су-25 нанесоха удари по 12 обекта на тиловата инфраструктура, пунктове за управление, тренировъчни лагери и бази на бойците от терористичната групировка "Ислямска държава", заяви говорителят.

Той уточни, че бомбардировачите Су-24М са унищожили с бетонобойни авиобомби два командни пункта на джихадистите близо до град Деир аз Зур, както и завод за боеприпаси за ИД в района Гута, провинция Дамаск. Два щурмови самолета Су-25 са нанесли удар по полеви лагер на ИД, в който са обучавани чуждестранни бойци на групировката. Лагерът е разположен в района Кафер-Ауайд в провинция Идлиб. Още един опорен пункт на ИД в района на селището Гмам, провинция Латакия, бил поразен от бомбардировач Су-34.

Руската авиация започна да нанася прецизни удари по обекти на ИД в Сирия на 30 септември.

По-рано руското министерство на отбраната решително опроверга съобщенията, че руски самолети са нанесли удари срещу сирийския град Палмира, определяйки ги като абсолютна лъжа, предаде Ройтерс, позовавайки се на ТАСС.

Съобщенията в чуждестранни медии за въздушни удари, нанесени от руски самолети по сирийския град Палмира, са пълна лъжа, заяви говорителят на руското отбранително ведомство генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Авиацията ни в Сирия не нанася удари по населени места, а още по-малко по разположени в тях архитектурни паметници, добави той. По-рано днес сирийската държавна телевизия и базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщиха, че руски самолети са поразили обекти на "Ислямска държава" в Палмира.

Източник: БТА