Русия разработва нова военна доктрина
Русия разработва нова военна доктрина / netinfo

Русия ще преработи военната си доктрина, приета през 2000 г., за да се приспособи към новите реалности, включително растящата роля на силата в света и укрепването на НАТО. Други фактори, които налагат това, са икономическото развитие и демографската ситуация в Русия, съобщи Съветът за сигурност на федерацията, цитиран от световните агенции.

"Анализът на международното положение показва, че употребата на военна сила в политиката на водещите държави се разраства", отбелязва съветът в подготвителен документ към проекта за разработване на новата военна доктрина. В текста се прави констатация, че световните сили посвещават все повече енергия на модернизирането на въоръжените сили. "Военните съюзи, най-вече НАТО, укрепват", се подчертава в документа.

Проектът на новата доктрина ще бъде разработен от руския Съвет за сигурност заедно с останалите компетентни държавни органи. В работата са привлечени редица научни институти и организации.

При президента Владимир Путин Русия се стреми да си върне водещата роля на международната сцена и се обявява за многополюсен свят за уравновесяване на американската сила, отбелязват агенциите. Миналия месец Путин отправи остри обвинения срещу Съединените щати, че се опитват да управляват самостоятелно света във всички области и са създали ситуация, при която никой не се чувства в безопасност.

Допълнително масло в огъня налива и полемиката за плановете на САЩ да разположат елементи от тяхната система за противоракетна отбрана в Централна Европа - проект, на който Русия гледа с безпокойство.

Началникът на генералния щаб на руската армия генерал Юрий Балуевски предупреди миналия месец, че разширяването на американското икономическо, политическо и военно присъствие в руските традиционни сфери на влияние се е превърнало в заплаха за националната сигурност от най-висока степен. Русия е изправена в момента пред по-голяма военна заплаха, отколкото по време на Студената война и се нуждае от нова военна доктрина, отбеляза Балуевски.