Русия опрощава държавния дълг на Афганистан
Русия опрощава държавния дълг на Афганистан / netinfo

Русия взе сериозно политическо решение да опрости на практика в пълен обем държавния дълг на Афганистан въз основа на правилата на Парижкия клуб. Това съобщи Александър Марясов, директор на управление в руското външно министерство.

По данни на двете финансови министерства афганистанският дълг към Москва е над 10 млрд. долара. Това са главно неплатени военни кредити, предоставени от СССР на Афганистан, и остатъци по клиринговите разплащания, уточни руският дипломат в интервю за "Независимая газет”, предаде БТА, като се позова на ИТАР-ТАСС.

Дългът бе сред препятствията по пътя на руските компании към Афганистан. Без уреждане на проблема е невъзможно държавното финансиране на икономически проекти, в чието осъществяване държавата би била готова да подпомогне частния сектор, каза Марясов.

Дългът може да бъде конвертиран в руска помощ за Афганистан. Като страна от Г-8 Русия е длъжна да предоставя такава помощ на държави в постконфликтен период. Според правилата на Парижкия клуб Афганистан е такава държава, поясни той.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай и афганистанското правителство отправиха към Русия молба да възобнови доставките на въоръжения и техника. Очакваме в Москва скоро да пристигне за конкретни преговори военният министър на Афганистан, каза Марясов.

През 2005 г. руската военнотехническа помощ за Афганистан бе преустановена, тъй като искахме да избегнем дублиране с действията на американците. Сега афганистанското ръководство се обърна към руската страна с молба да възобнови доставките на оръжия и техника с оглед на нарастващата активност на талибаните, Ал Кайда и други екстремисти, каза Марясов.

Общата стойност на руското техническо съдействие на Афганистан през периода 2002-2005 г. бе над 200 млн. долара. Доставено бе оборудване за летища, комплекс за противовъздушна отбрана за летището в Кабул, свързочни средства, автомобилна техника, ремонтни работилници, резервни части, учебни пособия. Ремонтирани бяха 8 хеликоптера и 4 военнотранспортни самолета на афганистанските военновъздушни сили. В Русия бяха обучени и над 300 военнослужещи от страната, посочи руският дипломат.